Ücretsiz MapBasic Designer ve Editörü

MapBasic ile arayüze sahip bir program yazmanın ne kadar angaryalı bir iş olduğunu herkes bilir. Programın asıl işlerine odaklanmak varken oturup bir de

[ Position x, y ] [ Width w ] [ Height h ]

gibi, bileşenlerin formdaki yerlerini ayarlamakla uğraşmak sıkıcı ve zaman kaybettirici bir iştir. Daha önce bundan kurtulmanın belki de tek yolu ücretli designer programlarını (DiaBuilder2000 ve MBBuilder) satın almak idi. Ama bu programlardan DiaBuilder2000 artık ücretsiz. Kullanımı gayet kolay, zira tıpkı Delphi ve diğer Visual IDE ye sahip dillerde olduğu gibi sürükle-bırak ile form tasarımı yapabiliyorsunuz. Aşağıda programın bir ekran görüntüsü mevcut:

Arayüz tanıdık değil mi? Evet DiaBuilder2000 küçük bir Delphi’yi andırıyor ve eminim benim gibi Delphi’yi seven arkadaşların da çok hoşuna gidecektir. Zaten programın kendisi de Delphi’de yazılmış.

DiaBuilder2000’i aşağıdaki adresten ücretsiz indirebilirsiniz:

http://www.wap3.com/DiaBuilder2000/index.shtml

Bir de MBCoder adlı ücretsiz bir MapBasic editörü var. Bir-iki tane can sıkıcı ufak problemi olsa da başarılı bir editör ve bana göre MapBasic’in kendi editöründen daha iyi. MBCoder’ın ekran görüntüsü de şöyle: (Orijinal resim için aşağıdaki resme tıklayın.)

MBCoder programını da yukarıdaki sayfadan indirebilirsiniz.

Not: Bu iki program yazdığınız MapBasic programını derlemek, yani gerekli .MBX dosyasını oluşturmak için MapBasic’in exe sini (MapBasic kurulum dizinindeki MapBasic.exe) kullanırlar. Bu yüzden bu programları kullanabilmek için makinenizde MapBasic’in kurulu olması gerekir.

  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a comment